Toyota visar vätgasdriven motor för racing

2021-04-23 15:23  
Vätgas förbränns direkt i en trecylindrig motor på 1,6 liter. Foto: Toyota

Vätgasdrift – men ingen bränslecell. Det testar Toyota nu i en prototypmotor för racing. Om det faller väl ut kan tekniken flyttas över till vanliga gatbilar.

Uppdaterad

De senaste åren har intresset för vätgas verkligen galopperat. Allt fler ser allt större möjligheter för att gasen ska bli ett viktigt steg bort från fossildrift. När det gäller fordontillämpningar har det dock oftast handlat om vätgas i kombination med bränsleceller.

Toyota är en stor förkämpe av just bränsleceller, men de tänker större än så. Nu har tillverkaren presenterat ett vätgasalternativ i form av en förbränningsmotor som drivs på gas.

Själva motorn är en trecylindrig maskin på 1,6 liter. Men i stället för att i en bränslecell utvinna energi ur reaktionen mellan vätgas och syre fungerar den som en vanlig förbränningsmotor med injektionssystem.

Läs mer: Minskat intresse för dieselbilar i Europa

Så, varför göra så här? Enligt Toyota är fördelen med vätgas att förbränningen sker snabbare än för bensin, vilket då ger bättre prestanda och respons från motorn. Dock ska det sägas att förbränningen inte är helt utsläppsfri. Det produceras fortfarande kväveoxid, en restprodukt man inte får när vätgas används i en bränslecellsdrivlina.

Testas i en Corolla

Den första applikationen för motorn blir i en Corolla som Orc Rookie Racing ska köra i den japanska långloppsserien ”Super Taikuyu”. Men tanken är att tekniken ska gå att använda även utanför racingbanan. Toyota uppger att motorn är ”utvecklad som en del i Toyotas strävan att realisera ett koldioxidneutralt mobilitetssamhälle”.

Tekniken är intressant, men även om Toyota ligger i främsta ledet när det kommer till vätgas och bränslecellsutveckling har andra testat förbränning av vätgas innan de.

BMW lanserade 2005 en 7-serie som gick att köra på vätgas. Dock var den bilen kanske inte den bästa ambassadören för tekniken då den rejäla 6,0-liters V12:an sög i sig hela fem liter vätgas per mil. Den tyska tillverkaren leasade endast ut 100 exemplar av sin ”framtidsbil” och efter två år la man ner satsningen.

Det återstår att se hur Toyota har fått styr på förbrukningen, vätgas har ju ett lägre energiinnehåll än bensin. Det första racet i långloppsserien går av stapeln 21–23 maj.

Felix Björklund

Mer om: Vätgas Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt