Toyota och Softbank startar ett nytt mobilitetsföretag

2018-10-16 14:26  
Foto: Toyota

Monet Technologies är resultatet av ett samarbete mellan fordonsjätten Toyota och investeringsbolaget Softbank. Deras nya mobilitetsföretag ska erbjuda både autonoma varuleveranser och persontransporter.

Japanska Softbank är en massiv investerare inom tekniksektorn. Man sitter på mer än 100 miljarder dollar och har bland annat intressen i telekom och it. Men företaget har även investerat i teknik och transportföretag som Uber, Didi och Grab. Så sent som i maj plöjde Softbank ned 2,25 miljarder dollar i Cruise – ett bolag som utvecklar självkörande teknik, med kopplingar till Honda och GM.

Softbanks senaste drag är att man har gått samman med Toyota och bildat ett nytt mobilitetsföretag. Monet Technologies ska både leverera varor och transportera passagerare. Bland annat kommer man erbjuda autonoma transporter för myndigheter och företag. Och målsättningen är att man redan år 2020 ska kunna utföra förarlösa hemleveranser av mat, sjuktransporter – och ha fordon som utgör mobila kontor på hemmamarknaden.

Vill komma ikapp mer avancerade företag

Samarbetet visar att även stora och etablerade bolag i dag är beredda att dela kostnader och expertis för att komma framåt inom den riskabla fordonsindustrin.

– Varken Softbank eller en biltillverkare kan på egen hand genomföra allt detta. Det är bättre att arbeta tillsammans. Och vi tror att vi kan komma ikapp några av de mer avancerade spelarna i andra länder, säger Junichi Miyakawa, teknisk chef på Softbank till Reuters.

Läs mer: Toyota lanserar självkörande fordon för e-handeln

Det nybildade bolaget har ett initialt fått ett blygsamt startkapital på 17,5 miljoner dollar, där SoftBank kommer vara majoritetsägare. Verksamheten ska i första hand fokusera på den Japanska marknaden. Toyota och Softbank kommer bland annat arbeta tillsammans för att utveckla biltillverkarens nya plattform för mobilitetstjänster, ”e-Palette” – de containerliknande, självkörande bussar som Toyota presenterade tidigare i år.

Charlie Hedstad

Mer om: Toyota Softbank

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt