Fordon

Toyota och Softbank startar ett nytt mobilitetsföretag

Foto: Toyota

Monet Technologies är resultatet av ett samarbete mellan fordonsjätten Toyota och investeringsbolaget Softbank. Deras nya mobilitetsföretag ska erbjuda både autonoma varuleveranser och persontransporter.

Publicerad

Japanska Softbank är en massiv investerare inom tekniksektorn. Man sitter på mer än 100 miljarder dollar och har bland annat intressen i telekom och it. Men företaget har även investerat i teknik och transportföretag som Uber, Didi och Grab. Så sent som i maj plöjde Softbank ned 2,25 miljarder dollar i Cruise – ett bolag som utvecklar självkörande teknik, med kopplingar till Honda och GM.

Softbanks senaste drag är att man har gått samman med Toyota och bildat ett nytt mobilitetsföretag. Monet Technologies ska både leverera varor och transportera passagerare. Bland annat kommer man erbjuda autonoma transporter för myndigheter och företag. Och målsättningen är att man redan år 2020 ska kunna utföra förarlösa hemleveranser av mat, sjuktransporter – och ha fordon som utgör mobila kontor på hemmamarknaden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här