Toyota hoppas på fluoridjonbatterier – med 100 mils räckvidd

2020-08-21 14:04  

Ett batteri med potential att ge elbilar över 100 mils räckvidd. Nu har japanska forskare kommit ett steg längre i utvecklingen av fluoridjonbatterier.

När det kommer till batterielektriska fordon har Toyota hållit sig lite i bakgrunden. Officiellt säger tillverkaren att deras strategi är att erbjuda elektrifiering brett och till ett pris som alla har råd med. Därför har de inte satsat på rena batterielektriska bilar.

Men trots att de saknas i modellpaletten så betyder det inte att industrijätten inte håller på med batteriutveckling, nej snarare tvärt om.

Enligt japanska tidningen Nikkei har forskare vid Kyoto University i samarbete med Toyota utvecklat ett batteri med fast elektrolyt som har sju gånger högre energidensitet än ett vanligt litiumjonbatteri. Det forskarna pekar på är att det innebär att elbilar skulle kunna få hela 100 mils räckvidd på en laddning.

Läs mer: Nickelrika batterier – så löste ingenjörerna brandrisken

Anod av koppar, kobolt och fluorid

Så vad är då det nya? Jo, Nikkei rapporterar att batteriprototypen skiljer sig på så sätt att anoden är uppbyggd av koppar, kobolt och fluorid samt att katoden i stort består av lantan.

Skillnaden mot ett litiumjonbatteri är att de kan överföra flera elektroner, vilket förklarar den högre energidensiteten.

I produktion skulle det här innebära enormt mycket för batterielbilar. Dels eftersom man då skulle kunna få mycket högre kapacitet på mindre utrymme.

De japanska forskarna är dock inte ensamma om att försöka få till fluoridjonbatterier. I Tyskland finns det flera forskningsprojekt igång, men ännu så länge har inget av dem kommit så långt som kommersialisering.

Ett skäl till att vi inte ser de här ”superbatterierna” i dagens elbilar är att det finns baksidor. Dels så kräver fluoridjonbatterier höga temperaturer för att fungera och då expanderar de. Att de behöver energi för uppvärmning innebär även att det är förlorad energi som annars skulle ha gått till att driva fordonet – vilket inte är optimalt satt i en batteribil.

Läs mer: Batteriuppbackning ska ge snabbladdning var som helst

Honda och Nasa

Forskare från Honda och Nasa har förvisso lyckats få till fluoridjonbatterier som fungerar i rumstemperatur, något de publicerade en studie om 2018. Problemet där var dock att det endast fungerade i sju laddcykler.

Ett annat aber som Kyotoforskarna har är att deras fluoridjonbatteri innehåller kobolt, en konfliktmetall som de flesta batteri- och biltillverkare gör sitt yttersta för att stryka ur ekvationen.

I dagsläget framgår det inte hur mycket av de olika ämnena som prototypen innehåller, eller vilken temperatur de fungerar i, däremot säger forskarna att de har lyckats tygla hur batteriet expanderar.

Vi lär dock inte få se den här tekniken i en bilmodell de närmsta åren. Nikkei rapporterar att experter inte tror att de lovande fluoridjonbatterierna kommer marknadsintroduceras före 2030.

Felix Björklund

Mer om: Batterier Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt