Toyota börjar återvinna batterier

2010-10-29 09:02  
Toyota Prius generation 2.

Nickel från batterierna i gamla elhybridbilar ska återvinnas och användas i nya batterier i en ny process som drivs av Toyota.

Sedan 1997 har Toyota sålt elhybriden Prius, som använder nickel-metallhydridbatterier för strömlagringen till elmotorn. Sedan introduktionen har Toyota sålt två miljoner Pirusbilar.

Hittills har det inte funnits någon bra metod att återvinna det nickel som finns i batterierna och använda det för tillverkning av nya batterier. Batterierna har i stället sålt till stålindustrin där nickelinnehållet kommit till användning vid tillverkning av rostfritt stål.

Men nu har Toyota tillsammans med företagen Sumitomo och Primearth tagit fram en metod att rensa nickel i batterierna från föroreningar så att metallen går att använda vid tillverkning av nya batterier. Cirka hälften av nickelinnehållet i ett bilbatteri går att återvinna.

Metoden ska gå att använda på samtliga hybridmodeller som Toyota tillverkat utom den allra tidigaste Priusmodellen.

Under nästa år ska batterier från 5000 bilar återvinnas och till 2013 ska kapaciteten har ökat till 10000.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt