Tesla vill dela laddplatser med andra

2014-06-10 15:23  
Solceller på taket till en av Teslas snabbladdstationer. Foto: Tesla

Teslas vd Elon Musk kan tänka sig att låta andra elbilar än Teslas ladda vid det snabbladdningsnät han planerar.

I samband med att Tesla lanserade högerstyrda versioner av modell S i Storbritannien så passade Elon Musk på att presentera idén att låta andra elbilar få snabbladda vid de laddstationer som han håller på att bygga upp på viktiga marknader.

När Teslade bestämde sig för laddmetod hade övriga tillverkare ännu inte bestämt sig för vilken laddmetod man föredrar.

Men Elon Musk är nu beredd att dela med sig av patenterad teknik för snabbladdning som används i Teslas bilar för att öka intresset för elbilar över huvud taget.

I det nät av snabbladdare som Tesla ska bygga upp får Teslaägare ladda gratis. Drivmedlet ingår i inköpspriset av bilen, resonerar Musk.

Men genom att även låta andra bilmärken kunna ladda vid stationerna skulle kostnaden för laddstationsutbyggnaden kunna sänkas för Tesla. Musk tänker sig att släppa in konkurrenter i laddsystemet " för en rimlig" summa. På flera ställen där laddstationerna byggs är solenergi ett komplement för strömalstringen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt