Tesla har tagit bort gratis laddning – för all framtid

2018-11-14 07:32  

Från gratis, till begränsad, och nu borta. Fri snabbladdning var en gång Teslas unika försäljningsargument, framöver får du stå för elen själv.

När Model 3 lanserades så var en av de stora frågorna om även den billigare folkelbilen få samma gratisladdning som de betydligt dyrare Teslorna? Bara den första veckan förbokade över 300 000 personer en Model 3, och svaret om laddningen kom snabbt – tillverkaren sa nej.

Enligt Tesla vd:n Elon Musk togs beslutet på grund av att det inte är hållbart att fortsätta med gratisladdningen – och med tanke på hur trångt det börjat bli vid laddarna på andra sidan Atlanten så är det inte ett konstigt beslut.

Läs mer: Se när tjuvarna stjäl Teslan från uppfarten

Men Tesla ryckte inte undan mattan på en gång. Till en början införde man ett system där nybilsköpare fick 400 kWh gratis varje år. Alltså energi motsvarande en räckvidd på runt 160 mil. Och om man körde mer än så fick man hala upp plånboken.

Men i augusti togs det här bort för Model 3-köpare, och nu efter den 2 november är gratisladdningen borta. Och enligt Musk kommer det vara så för alltid. Dock finns en liten lucka för de som vill suga i sig lite kostnadsfri el – om man köper en ny bil och får en så kallad referal code från en annan Tesla-ägare. I dessa fall belönas nybilsköparen med ynnesten att få ladda gratis i sex månader från leveransdagen. Därefter är det dags att betala själv.

Det är inte heller någon idé att köpa begagnat. Både erbjudandet om 400 kWh-gratis samt livstids gratis laddning upphör att gälla då originalägaren säljer sin bil.

Läs mer: Tesla ökar tillverkningstakten efter vinst

Så vad kostar då en laddning? Tesla har i skrivande stund 27 laddstationer, och 1 kWh kostar 1,90 kr. På vissa ställen anger Tesla att man istället för ett fast kWh-pris debiterar per minut. Då är kostnaden delad i två. För de som laddar 60 kW, kallat nivå 1, eller mindre och de som laddar över 60 kW, kallat nivå 2. Här finns det inget exakt pris dock säger tillverkaren att nivå 1 är halva priset av nivå 2.

Charlie Hedstad

Mer om: Tesla Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt