Tesla dubblerar snabbladdarna

2017-04-26 15:10  
Foto: Tesla Motors

I år ska Tesla äntligen släppa sin ”folk-elbil” Model 3. Och för att klara av mängden nya elbilar kommer företaget bygga ut laddinfrastrukturen rejält.

– Ambitionen är att bygga ut mer på Västkusten samt att göra det smidigt att köra över hela Sverige, säger Teslas talesperson till Ny Teknik.

Det är i ett pressmeddelande som Tesla avslöjar att 2017 kommer att vara ett riktigt ”massproduktionsår” för företaget. Inte nog med att den hett efterlängtade Model 3 ska sättas i produktion – under året ska man bygga Superchargers som aldrig förr. Vid årets början hade företaget strax över 5 400 snabbladdare globalt, men när vi går in i 2018 ska den siffran var fördubblad. Den största utbyggnaden kommer ske i USA, men även Sverige ska få fler av företagets Superchargers.

– Målet är att få till åtta nya Supercharger-stationer där flera hamnar ut med västkusten. Men det är inte bestämt exakt var eller när de ska byggas. Ambitionen är att de ska komma upp under 2017, säger Teslas talesperson i Sverige.

Även antalet vanliga laddare, så kallade Destination Chargers, ska utökas. Från dagens 9 000 till över 15 000 stycken.

Läs mer:

Läs mer: Då ska biljättarnas ultrasnabba laddnät vara klart

– I Sverige finns det i dag 50 stycken, men vi kommer komplettera med fler. Det är ett stort intresse från hotell, restauranger, shoppingcentrum och golfbanor att bli partners – det är attraktivt att kunna erbjuda ”Destination charging”. Det är även enklare att få till eftersom det till exempel inte krävs bygglov som för en Supercharger-station.

Utbyggnaden är till för klara trycket från nya Tesla-ägare när företaget i höst börjar rulla ut den nya Model 3. Men när modellen kommer till Sverige återstår att se.

Läs mer:

Läs mer: Fler kan ladda elbilen hemma

– Det kan vi inte säga i dagsläget. Tillverkningen börjar under Q3 2017 och leveranserna startar i Kalifornien. När de kommer till Europa kan vi inte svara på ännu.

Lista: Här vill Tesla bygga Superchargers

– Töre

– Sveg

– Torsby

– Uppsala

– Töckfors

– Tanum

– Uddevalla (utbyggnad av befintlig)

– Borås

– Falkenberg (utbyggnad av befintlig)

– Halmstad

Sedan tidigare finns det 20 snabbladdnings-stationer i Sverige.

 

Fotnot: Tesla har specificerat områden man vill bygga i, inte specifika platser.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Mer om: Tesla Laddstation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt