Största fallskärmen stor som en jumbo

2008-10-01 15:05  
Landar med 19 ton i lasten

Världens största självstyrande fallskärm kan lastas med 19 ton och är bred som en jumbojet. Den har nu gjort sin premiärtur och precisionslandade helt på egen hand.

Förra veckan släpptes en gigantisk fallskärm med en last på 15 000 kilogram från ett flygplan, fem tusen meter ovan marken i Arizona.

Enligt den amerikanska tillverkaren Airborne Systems är deras nya Giga Fly världens största självstyrande vingfallskärm. Alltså den rektangulära typ med luftfyllda celler som ersatt de gamla kalottskärmarna.

Den nya skärmen mäter 65 meter mellan vingspetsarna vilket är aningen mindre än spannet på en Boeing 747.

Maxlast är 19 ton och största höjd den kan släppas från är 8 000 meter över marken. Då kan flygsträckan bli omkring 22 kilometer.

Giga Fly är främst tänkt för att landa militär utrustning. Då är den höga höjden viktig då manburna missiler bara når flygplan på höjder under 3 000 meter, skriver The Register.

För att dirigera fallskärmen till rätt plats används gps-mottagare som styr två elmotorer. De reglerar sedan de kombinerade styr- och bromslinor som automatiskt justerar skärmens färdväg.

Vid premiärturen tog Giga Fly mark med en fallhastighet på tre meter per sekund, 275 meter från den planerade landningsplatsen, enligt en pressrelease.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt