Söker zink med spektralkamera på Grönland

2016-08-10 15:33  
Drönare med hyperspektralkameror letar efter zinkförekomster på Grönland. Foto: Richard Gloaguen

Zink bryts i Maarmorilik på Grönland, men finns det kanske andra stora förekomster på ön. Med spektralkameror på drönare undersöks stora områden.

Danmark och Grönlands geologiska institut Geus och ministeriet för mineraler vill skaffa sig bättre kunskap om potentiella naturrikedomar på Grönland. Uppdraget att kartlägga två områden på 15 kvadratkilometer vardera har gått till tyska Helmholzinstitutet HIF i Dresden, som använder drönare med hyperspektralkameror för uppgiften.

Helmholzforskarna har tagit fram en metod att med olika typer av sensorer kartlägga råvarutillgångar utan att behöva borra sig ner i marken. Gruppen har tidigare gjort liknande undersökningar i Namibia och Spanien. Nu ska man kartlägga områden på sydvästra Grönland under några augustiveckor.

Många av fyndigheterna finns i så kallade omvandlingszoner. Med hjälp av hyperspektralkameror som röntgenfluorecensspektrometrar och reflektansspektrometrar kan man avgöra var zinkförekomsten bör hittas.

Genom att inte behöva borra och analysera borrkärnorna spar man in stora kostnader. Dessutom kan svårtillgängliga områden enkelt undersökas från luften.

Zink bryts mest i Kina, Australien, Indien, Peru, USA, Mexiko och Kanada. Metallen används exempelvis för korrosionsskydd av järn och i batterier.

Håkan Abrahamson

Mer om: Gruvbrytning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt