Sep kämpar mot klockan

2010-01-26 23:00  
Hägglunds åttahjuliga Sep tycks ha nio liv. I början av mars går anbudstiden ut. Foto: Hägglunds

I skuggan av Saab pågår ett annat drama i den svenska fordonsindustrin. Ingenjörerna och ekonomerna på Hägglunds kämpar mot klockan för att ge Sep en sista chans.

Sep måste bli 30 procent billigare utan att bli sämre. Den 9 mars måste jobbet vara klart, för då går anbudstiden för 113 stridsfordon till svenska försvaret ut.

Upphandlingen är en repris av den som försvarets materielverk, FMV, genomförde 2009, men som ogiltigförklarades av länsrätten i Stockholm. Finska Patria vann med AMV, som bedömdes vara likvärdigt med Sep utifrån Försvarsmaktens krav och var tio miljoner billigare per fordon.

Hägglunds ansåg att upphandlingen varit orättvis och överklagade till länsrätten, som gav företaget rätt. Nu ska upphandlingen göras om, vilket innebär att Sep får en ny chans.

Enligt FMV handlade länsrättens kritik främst om former och tydlighet i upphandlingen, inte om att bedömningarna var felaktiga.

- Den nya upphandlingen är ändrad utifrån länsrättens dom, främst genom att anbudstiden är längre och kraven och utvärderingsmodellen är tydligare, säger Ulf Lindström, på FMV.

- Dessutom är det en fokusering på de områden som är viktiga för att fordonen ska vara operativa 2014. Vi har redan förlorat tid i och med att upphandlingen måste göras om.

Hägglunds måste nu skräddarsy Sep för de nya kraven och pressa priset utan att göra fordonet sämre. För lägger man in de oförändrade fordonen i den nya upphandlingen är det ingen tvekan om att AMV vinner igen.

- Det är positivt att utvärderingsmodellen är tydligare. Men de ändringar i kraven som gjorts gynnar inte oss, säger Tommy Gustafsson, marknadsdirektör på BAE Systems Hägglunds.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt