Scania ska styras från Tyskland

2012-06-01 11:19  
Leif Östling, vd Scania Foto: Scania

(Uppdaterad version) Scania kommer att förlora sin självständiga roll som lastbilstillverkare i den omgruppering som nu genomförs i Volkswagenkoncernen.

På lördagen bekräftades många av de uppgifter som tidigare läckt ut till tyska medier om omgrupperingar inom Volkswagengruppen. Koncernchefen Ferdinand Piëch vill nu på allvar genomföra de åtgärder som ägandet av både Scania, MAN och lastbilsdivisionen inom VW medger.

Extra styrelsemöten har sammankallats inom både VW och MAN.

Ommöbleringar i ledningarna för de olika bilföretagen i Volkswagenkoncernen gäller såväl personbilar som kommersiella fordon.

För svensk del är det närmast Scania som berörs. Nuvarande vd Leif Östling har beskyllts för att inte ta samordningsarbetet inom VW-koncernen på allvar.

Nu vill koncernchefen Piëch se saker gjorda. På lördagen bekräftades att Leif Östling får ansvaret för samordningsarbetet, som alltså ska styras från Tyskland. München, huvudort för MAN, blir centralpunkt i detta arbete. Koordinationen av verksamheten hamnar i ett kompetenscentrum i Wolfsburg.

Ny vd för Scania i Södertälje blir nuvarande försäljningschefen Martin Lundstedt. Han var förhandstippad. Till ny vd för MAN utsågs Anders Nielsen, i dag produktionschef vid Scania.

I ett första steg ska inköpen av komponenter som bromsar och plåt samordnas. Senare ska utvecklingen av komponenter som motorer, transmissioner, axlar, hybriddrivning och färdassistansteknik samordnas, uppger Handelsblatt.

Med dessa åtgärder vill Ferdinand Piëch se VW-gruppens lastbilar som det ledande företaget 2020 och bryta dominansen från Daimler och Volvo.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL