Scania överklagar miljardböter för kartellmedverkan

2017-12-13 08:28  
Arkivbild från Scanias fabrik i Södertälje. Nu åtalas företaget för medverkan i en lastbilskartell. Foto: Anders Wiklund / TT

Scania överklagar som väntat EU-kommissionens fällning av bolaget tidigare i höst för brott mot EU:s konkurrensregler.

Kommissionen kräver Scania på 8,4 miljarder kronor för medverkan i en kartell med fem andra lastbilstillverkare.

”Scania har nu överklagat Europeiska Kommissionens beslut avseende EU:s konkurrensregler i Europadomstolen. I överklagandet tillbakavisar Scania de slutsatser och påståenden som läggs fram i Kommissionens beslut”, skriver Scania i ett pressmeddelande där bolaget också bedyrar att man inte träffat ”några pan-europeiska överenskommelser med andra tillverkare när det gäller prissättning”.

Kartellen har enligt EU-kommissionens utredning varit verksam under 14 års tid. Den totala bötessumman som de inblandade bolagen krävts på ligger på omkring 36,5 miljarder kronor, de högsta böter som EU beslutat för en kartell.

I juli i fjol – fem år efter EU-kommissionens första gryningsräd mot de misstänkta kartellmedlemmarna – gjorde Daimler, DAF, Iveco och Volvo/Renault upp i en förlikning med kommissionen. De fick då sina bötesbelopp reducerade med tio procent.

MAN ingick också i kartellen, men slapp böter eftersom det var det tyska bolaget som "tjallade" till kommissionen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt