Fordon

Saudiarabien slopar Hyperloop One efter Bransons kritik

Efter att Saudiarabien anklagades för mord på en journalist valde Richard Branson att pausa Virgin Galactics rymdsamarbete med kungadömet. Nu svarar saudierna med att dra sig ur Hyperloop-affären.

Publicerad

Saudiarabiens offentliga investeringsfond planerade att placera 1 miljard dollar i Virgin Galactic – Richard Bransons rymdverksamhet. Pengarna var avsedda för vidareutveckling av bolagets rymdfarkost, som siktar på att bli världens första kommersiella rymdlinje. Som motprestation skulle Virgin Group hjälpa till att skapa ett turistcenter med rymdinriktning i Saudiarabien.

Nu verkar samarbetet ha gått om intet. Orsaken är det mystiska försvinnandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, med misstankar om att han blivit styckmördad på det saudiska konsulatet i Istanbul tidigare i oktober. Efter att nyheten briserade valde Branson att pausa sitt samarbete med kungadömet kring Virgin Galactic. Så här förklarade han sitt beslut:

”Det som har rapporterats i Turkiet kring journalisten Jamal Khashoggi, om det visar sig vara sant så skulle det tydligt förändra för oss i väst att göra affärer med den saudiska regeringen”, skrev Richard Branson i ett blogginlägg.

Branson avbryter uppdragen

Branson har begärt in mer information från myndigheterna i Saudiarabien.

”Medan dessa undersökningar pågår kommer jag att avbryta mina styrelseuppdrag i turistprojekten. Virgin Group kommer också att avbryta sina diskussioner med den offentliga investeringsfonden angående den föreslagna investeringen i våra rymdbolag”, skriver han på bloggen

Nu svarar Saudiarabien på brittens förlorade förtroende genom att dra sig ur affären med Bransons andra projekt i landet– Virgin Hyperloop One. Det rapporterar The Verge. Systemet, som kan liknas vid en hypersnabb tunnelbana, bygger på kapslar som färdas i rör med ett lågt lufttryck nära vakuum. Konceptet är ursprungligen utvecklat av Tesla-grundaren Elon Musk, och teoretisk ska systemet kunna leverera hastigheter över 1 200 km/h.

Hittills har tekniken bara testats i Arizona – och Saudiarabien var det land som var närmast ett avtal för att bygga Hyperloop-tekniken med sikte på verkliga passagerartransporter. I våras avtäcktes en ny kapsel, ”The Vision 2030 Hyperloop Pod”, som skulle cementera samarbetet ytterligare. Men kungadömet har nu alltså avbrutit avtalet och dragit sig ur projektet.

En talesman på Virgin Hyperloop One uttalade sig i onsdags: ”Ingen bekräftelse från regeringen att våra planer i regionen har blivit lagda på is”. Bolaget höll då fast vid möjligheten att en överenskommelse fortfarande kan nås i framtiden.