Säkerhetsproblem med Boeing 737 Max 8-plan var kända

2019-05-06 11:55  
Ett Boeing-plan som just lyft. Foto: Yichuan Cao/TT

Flygplanstillverkaren Boeings tekniker upptäckte redan 2017 fel på den olycksdrabbade modellen 737 Max 8, uppger bolaget. Modellen har på kort tid varit inblandad i två dödliga olyckor som kostat totalt 346 människor livet. Först efter den andra olyckan som skedde i mars i år togs modellen ur trafik.

Bristerna i modellen rör ett system som ger signaler om nosens läge som visat sig endast fungera om flygbolagen köpt in kompletterande utrustning.

Inget av de plan som kraschat det senaste halvåret hade den kompletterande utrustningen. Samtidigt har Boeing pekat på att piloterna inte följt bolagets säkerhetsrekommendationer för modellen till punkt och pricka.

USA:s flygmyndighet bedömde att avsaknaden av ett fungerande varningssystem medförde låg risk för säkerhetsproblem, men säger i en kommentar till bolagets uttalande att missförstånd hade kunnat undvikas om Boeing varit tydligare i sin kommunikation.

Läs mer: Därför införde Boeing det omtalade systemet MCAS

Boeing har sedan den senaste olyckan i mars genomfört flera tester av modellen 737 Max|8. När och om modellen återigen tas i trafik har Boeing sagt att den kommer få en systemuppdatering. Redan den här veckan kan bolaget lämna in en ansökan till myndigheterna, som sedan kommer genomföra testflygningar av modellen.

(Texten är uppdaterad)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt