Saabchefen skakad av nya mutuppgifter

2011-05-18 13:50  
Håkan Buskhe, ny vd för Saab Group, nås av nya mutuppgifter om Sydafrika under sitt säljbesök i Brasilien Foto: Per Kustvik

- Det är mycket allvarligt att man hittar ett avtal som är påskrivet av en person som inte är anställd av Saab men jobbar för bolaget, säger Saabs vd Håkan Buskhe om de nya mutanklagelserna i Sydafrika.

Håkan Bushke befinner sig just nu i Brasilien i en svensk industridelegation tillsammans med statsminster Fredrik Reinfeldt.

Han hoppas att statsministerbesöket ska ge Saab fördel i den pågående brasilianska upphandlingen av 36 nya stridsflygplan.

Därför är TV4-programmet Kalla Faktas nya uppgifter om mutor i samband med Saabs försäljning av Jas 39 Gripen till Sydafrika synnerligen ovälkomna.

- Vi måste titta på det här och se vad det är för något. Vi har öppnat allt vi kan öppna när det gäller Sydafrikaafärn och vi har inte kunnat hitta någonting, säger Håkan Buskhe till TV4-nyheterna på onsdagen.

Kalla Fakta, har grävt fram ett hittills okänt avtal från 2003 mellan Saabs dåvarande sydafrikanska dotterbolag Sanip och konsultföretaget Fana Hlongwane Consulting Ltd i samband med försäljningen av Jas 39 Gripen till Sydafrika.

Enligt det avtalet har Saab betalat ut över 50 miljoner kronor till Fana Hlongwane.

Håkan Buskhe säger att han inte sett avtalet, men att det verkar uppenbart att någon inte följt reglerna.

- I har nolltolerans nä det gäller mutor och korruption, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i en intervju med TV4-nyheterna att uppgifterna som kommit fram måste verifieras och om de stämmer bör det rimligen tests rättsligt.

Samtidigt riktar Svenska Freds skarp kritik mot svenska staten och politikerna som de menar kände till Saabs utbetalningar utan att agera.

Uppgifter om mutor i Sydafrika-affären lades fram redan i höstas i boken Mutor, makt och bistånd – JAS och Sydafrikaaffären av journalisten Nils Resare.

Enligt Nils Resare ska en sydafrikansk regeringsrådgivare ha fått minst 120 miljoner kronor i dolda betalningar i samband med Jas-affären.

Läs Affärsvärldens rapportering om affären här.

Se TV4-nyheternas intervju med Bushke.

Läs Saabs officiella kommentar här.

Läs avtalet som Kalla Fakta stöder sig på.

Jas-affären i Sydafrika

1999 sålde försvarsmaterielkoncernen Saab 28 Jas Gripen till Sydafrika för 15 miljarder kronor.

De sista planen levereras av Saab nästa år.

Samtidigt sålde den brittiska partnern BAE Systems 24 skolflygplan av modellen Hawk till Sydafrika.

I Sverige lade brottsutredningen ned 2009 i brist på bevis. Även i Sydafrika är brottsutredningen nedlagd.

I Storbritannien gjorde BAE 2010 upp med åklagaren och gick med på att betala ett skadestånd på motsvarande 3,7 miljarder kronor.

(Källa: TT)

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt