Saab fyller bilen med egna appar

2011-03-01 10:45  

Saabs utvecklare har sneglat på smarta mobiltelefoner och utvecklat ett informations- och underhållningssystem som bygger på appar.

<p>Systemet kallas Iqon och visas för första gången i den nya konceptbilen Phoenix. Basen är Googles operativsystem Android, och nu bjuder man in externa utvecklare av applikationer.</p> <p>- Förutom det vanliga som gps, radio och strömmande video får de tillgång till information från 500 sensorer i bilen, säger Andreas Eskengren, chef för produkt- </p> <p>och marknadsföringsstrategier på Saab.</p> <p>Sensorerna ger bland annat information om hastighet, position och körriktning, förarens arbetsbörda, kurvhastighet, rattutslag, motorvarv och vridmoment, inner- och yttertemperatur, lufttryck och solens läge. Allt kan sedan kombineras till ett antal appar, som bilägaren sedan kan välja att installera.</p> <p>- Det ska fungera som en smart mobiltelefon. Man ska kunna köpa till nya appar, ta bort dem man tröttnat på, och uppdatera, säger Andreas Eskengren.</p>

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt