Så ska Saab räddas i USA

2009-06-01 14:32  
Saab vill säkra så många som möjligt av de amerikanska återförsäljare som säljer både Chevrolet och Saab.

Saabs amerikanska nät av återförsäljare riskerar att upplösas efter General Motors "mjuka konkurs". Detta nät är en av Saabs absolut viktigaste tillgångar och en förutsättning för att Saab ska överleva med nya ägare. Därför siktar Saab nu på att sluta egna avtal med merparten av återförsäljarna.

USA var i många år Saabs största marknad. Trots nedgången i försäljningen under senaste året har man fortfarande 220 återförsäljare. De flesta är exklusiva, vilket betyder att de har en särskilt inredd bilhall endast för Saab.

Men General Motors har tidigare förklarat att man ämnar säga upp kontrakten med återförsäljarna till de varumärken som läggs ner eller säljs ut. Enligt Saab i Trollhättan har General Motors visserligen skrivit till alla Saab-säljare, men ännu inte sagt upp avtalen.

I den mjuka konkurs som GM nu genomgår kan man säga upp kontrakt med återförsäljare utan att riskera skadestånd. Det amerikanska så kallade Chapter 11-förfarandet skyddar GM mot fordringsägare.

Utan försäljning i USA kan Saab knappast räkna med att någon vill ta över företaget och driva det vidare i större skala. Det är dyrt, svårt och tar lång tid att bygga upp ett försäljningsnät i Nordamerika. Just detta nät kan vara en förklaring till Fiats intresse för Saab, eftersom den italienska bilkoncernen länge siktat på, men inte orkat, bygga upp en USA-distribution för sitt varumärke Alfa Romeo.

-Om GM säger upp kontrakten med återförsäljarna kan Saab ta över dem, säger företagets taleskvinna Gunilla Gustafs. Vi räknar med att USA ska fortsätta att vara en viktig marknad för Saab, och då är nätverket av återförsäljare viktigt.

Hur Saab påverkas av moderbolagets mjuka konkurs vill Gunilla Gustafs dock inte kommentera förrän GM har presenterat sin rekonstruktionsplan.

Hon menar dock att GM har intresse av att Saabs amerikanska återförsäljarnät förblir intakt eftersom det då blir lättare för GM att sälja Saab.

-Vi hoppas att en sådan försäljning blir klar i slutet av juni eller början av juli, säger hon.

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt