Så fick Invest Sweden Saabaffären i hamn

2011-05-06 07:21  
Per-Erik Sandlund

Per-Erik Sandlund, chef på Invest Sweden, lyckades med att sy ihop påsen då Saab inte kunde få till det trots förhandlingar under en längre tid. För en vecka sedan dumpade Saab den ursprungliga partnern.

När affären med Hawtai presenterades antydde Victor Muller att Saab Automobile diskuterat länge med bolaget. Men riktigt så var det inte. Ledningen hade visserligen förhandlat med olika kinesiska parter under en tid men det hade inte blivit någon affär av förhandlingarna.

Istället var det Invest Sweden, med generaldirektören Per-Erik Sandlund, som hjälpte till att sy ihop affären.

Uppdraget att ta fram möjliga partner i Kina på börjades bara ett par veckor innan affären roddes i hamn.  Invest Sweden drog ihop en lista på en handfull partners på kort tid och en av dem var Hawtai.

- Hawtai kom in sent i processen, precis i slutet och hela affären gjordes upp på tre fyra dagar, säger Per-Erik Sandlund till Dagens Industri.

Bara för en vecka sedan dumpade Saab också en partner. Den skrotande den partner som de från början valt som Saabs förstahandsval. Vilket bolag det var vill ingen säga men ett tänkbart bolag kan ha vara BAIC (Beijing Automotive). BAIC har sedan tidigare ett samarbete med Saab, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Per-Erik Sandlund hade flera kinesiska tillverkare lämnat bordet när Invest Sweden kom med ett antal förslag.

Eftersom förhandlingarna med Hawtai bara pågick i några dagar innan den presenterades finns mycket arbete kvar innan ett formellt och komplett avtal blir klart.

Per-Erik Sandlund ifrågasätter också den svenska ambassadens siffror om att Hawtai skulle ha överdrivit sina försäljningssiffror. När Dagens Industri försöker få en kommentar av Lars Fredén på den svenska ambassaden i Peking säger han att det var en preliminär gissning, och medger att han inte kände till Hawtai innan det blev aktuellt som ägare i Saab Automobile.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt