Så ansöker Saab om rekonstruktion

2009-02-20 13:36  

Saab ansökte under fredagen om rekonstruktion hos tingsrätten i Vänersborg. Med ansökan vill man visa hur tre nya bilmodeller kan rädda företaget.

Tingsrätten har nu tre veckor på sig att ta ställning till om man tror att rekonstruktionen kan lyckas. För Saabs del handlar allt om att ragga pengar så man kan komma ut med nya 9-5, 9-4 och nästa generation 9-3.

Den första frågan som ska besvaras är om det finns pengar till att driva företaget under själva rekonstruktionen. Där har GM lovat att ställa upp med ett likviditetstillskott.

Nästa fråga är om tingsrätten tror att Saabs rekonstruktionsplan kan lyckas, alltså bolaget börja gå med vinst när man lämnar rekonstruktionsfasen. Förutsättningarna är tuffast möjliga.

Saab har drygt 11 miljarder i skulder, varav 8 miljarder till företag inom GM.

Omsättningen har minskat med mer än 25 procent: 2007 var den nära 22 miljarder, 2008 blev den mindre än 16 miljarder.

Bilfabriken i Trollhättan går på mindre än halvfart. Förlusten för 2008 beräknas till tre miljarder, och 2009 väntas ge samma förluster.

De gamla skulderna vill man minska genom ett ackord med fordringsägarna, och om GM är berett att släppa 75 procent, sex miljarder, av sin fordran kan man tvinga de andra leverantörerna att gå med på samma ackord.

Sedan vill bolaget minska kostnaderna genom en ”snabb omstrukturering”. Det kan innebära varsel om uppsägningar, men även knoppa av så stora delar av verksamheten som möjligt.

Man har redan sålt motorfabriken i Södertälje och växellådsfabriken i Göteborg. Avknoppning kan också handla om olika forsknings- och utvecklingsprojekt. Här har Saab möjlighet att söka stöd från det nya statliga FoU-bolaget Fouriertransform, som har tre miljarder att investera.

Det stora frågetecknet är om Saab ska lyckas öka intäkterna. Enda chansen är att snabbt få ut nya modeller på marknaden, och för det krävs runt ytterligare 10 miljarder. Där finns bara tre möjligheter: GM, en ny ägare, eller svenska staten i form av nödlån eller garanti för ett IBE-lån, var för sig eller i någon kombination. Förhandlingar pågår sedan en tid, men tingsrätten måste tro på att de kan gå i lås.

Relaterade dokument

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt