Ryska hotet: Leverera Mistral eller betala skadestånd

2014-11-14 08:52  

Om inte Frankrike inom två veckor levererar landstigningsfartyget Mistral till Ryssland kommer Ryssland att kräva stora skadestånd, uppger en rysk källa.

(Uppdaterad) Frankrike får tiden fram till den sista november på sig att leverera det första av flera beställda landstigningsfartyg av modellen Mistral till Ryssland.

Om så inte sker kommer ryssland att ställa krav på "betydande skadestånd". Det uppger i dag fredag den ryska statsdominerande nyhetsbyrån Ria Novosti, som citerar en högt uppsatt källa i Moskva.

Enligt källan kommer storleken på skadeståndet också att offentliggöras.

Ria Novosti uppger också att tidsgränsen för den franska leveransen gick ut igår, torsdag.

Det fartyg som Ryssland väntar på heter Vladivostok och är redan färdigställt i Frankrike. Dessutom har ryska sjömän tränats. Ytterligare ett av de helikopterbärande hangarfartygen byggs i Frankrike, Sevastopol, för leverans nästa år. Se grafik över fartyget här.

Ytterligare två Mistralfartyg skulle enligt planerna byggas i närheten av ryska St Petersburg eftersom Ryssland enligt affärsöverenskommelsen skulle få i del i det franska teknikkunnandet.

Men under 2014 - med den ryska invasionen i Ukraina och övertaget av Krimhalvön samt annan ökad rysk militäraktivitet i Europa - har det blivit allt mer osäkert och tveksamt om Frankrike kommer att fullfölja leveransplanerna.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Mistral

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt