Rolls Royce bygger fjärrstyrda fartyg

2016-11-30 14:06  

Inom tio år kan Östersjön ha fjärrstyrda fartyg – byggda i Finland. Industrikoncernen Rolls Royce samarbetar med finska forskningsinstitutet VTT för utveckla fraktfartyg helt utan besättning.

(Se film med fjärrstyrda fartyget längre ner i artikeln)

Varken kapten, maskinist eller matros. Framtiden fraktfartyg kan vara helt obemannat, och antingen fjärrstyras av en landbesättning eller vara helt självkörande.

Rolls Royce har de senaste åren startat ett innovationsarbete för att utveckla autonoma och fjärrstyrda fraktfartyg. Utvecklingsarbetet sker till stor del i Finland och stöttas av Tekes, den finska innovationsmyndigheten. Nu inleder finska forskningsinstitutet VTT och Rolls Royce ett strategiskt samarbete för att utveckla och bygga framtidens fartyg.

”VTT är en pålitlig och innovativ partner för att utveckla smarta fartygskoncept”, säger Karno Tenuvo, direktör på Rolls Royce, i ett pressmeddelande.

Han lyfter fram VTT:s kompetens inom att utföra tester och inom digital teknik, som dataanalys och visualisering samt erfarenhet av 5G-nät.

Tester av sensorer pågår redan, på rederiet Finferries vägfärja Stella i Åbo skärgård. De första fjärrstyrda fartygen kan trafikera Östersjön inom det närmaste decenniet, enligt Rolls Royce. Nästa steg är självkörande fartyg.

– Det viktigaste är att man kan styra flera fartyg från ett kommunikationscenter som ligger på landet. Den extrema versionen är autonoma fartyg, som inte behöver någon bemanning, men de behöver också någon som övervakar dem från land, sa Sauli Eloranta, senior vd vid Rolls Royce marina del, till finska Yle tidigare i år.

Anna Orring

Mer om: Rolls Royce

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt