Rättegång mot Costa Concordia igång

2013-07-17 14:46  

Rättegången mot kaptenen Francesco Schettino på det kapsejsade italienska kryssningsfartyget Costa Concordia har nu återupptagits. Den hade blivit uppskjuten en vecka på grund av en juriststrejk.

Schettinos försvarsadvokat Domenico Pepe begärde en uppgörelse och sade att Schettino är beredd att avtjäna ett fängelsestraff på tre år och fem månader. En tidigare begäran om uppgörelse har avvisats av domaren.

– Han har aldrig smitit från sina skyldigheter, sade Domenico Pepe och tillade att Schettini bör få en rättvis behandling.

På plats i rättegångssalen i staden Grosseto finns såväl överlevande som anhöriga till de 32 människor som dog efter att fartyget gått på grund utanför ön Giglio på den italienska västkusten, norr om Rom, i januari 2012.

Kaptenen Francesco Schettino - i medier kallad "Italiens mest hatade man" - misstänks för vållande till annans död. Han anklagas också för att själv ha lämnat fartyget innan det hade evakuerats och för att ha orsakat miljöförstöring. Totalt riskerar han 20 år i fängelse.

Försvaret argumenterar för att Schettini lyckades avvärja en ännu värre katastrof genom att styra fartyget in på grundare vatten, och att han kastades överbord. Schettino är den ende som ställs inför rätta för olyckan. Vad gäller fem andra ansvariga har rederiet Costa Cruises uppnått förlikning genom att betala 1 miljon euro i böter.

Senare i veckan kommer rätten troligen att höra Domnica Cemortan, den unga moldaviska kvinna som var tillsammans med kaptenen när olyckan skedde, som vittne.

Fartyget förväntas bärgas i september, med risk för att det då  kollapsar.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt