Ras för Chevy Volt

2012-03-05 09:15  

GM har stora problem att sälja sin omskrivna elbil Chevy Volt. Nu stoppas produktionen för tredje gången sedan försäljningsstarten i december 2010. 1 300 bilarbetare permitteras under fem veckor.

Chevy Volt är ny typ av plug-in-hybrid. Den drivs enbart av elmotorer men har en bensinmotor som räckviddsförlängare.

Batterierna räcker att driva bilen på ren el i cirka fem mil. Sedan tar bensinmotorn över, men inte för att ladda batterierna utan för att driva generatorn som ger el till elmotorerna.

Batterierna laddas som vanligt från eluttag i parkeringsgarage eller i villagaraget.

Chevy Volt ska börja sälja i Europa i år under namnet Opel Ampera och Vauxhall Ampera. Men även Europabilarna tillverkas i GM:s Voltfabrik i Detroit.

Men trots stor uppmärksamhet och mycket reklam har inte Chevy Volt sålt så bra som GM hoppats.

Förra året såldes bara 7 671 Volt mot planerat 10 000. I år är målet att sälja 60 000 bilar varav 45 000 i USA.

Hittills, under januari och februari, har man bara sålt 1 626 Volt och det finns 3 600 osålda bilar i lager, rapporterar New York Times.

Om inte försäljningen ökar dramatiskt under resten av året hamnar GM väldigt långt från försäljningsmålet.

GM säger nu att man dra låta tillverkningen följa efterfrågan för att inte bygga upp lagret av osålda bilar ytterligare.

Därför stoppar man produktionen under fem veckor och permitterar 1 300 bilarbetare under den tiden.

En bidragande orsak till den svaga försäljningen kan vara diskussionen om säkerheten efter den uppmärksammade ”Voltbranden” i höstas när en testbil fattade eld tre veckor efter att den krocktestats hos den amerikanska myndigheten NHTSA, National Highway and Traffic Safety Administration.

Trots att myndigheten ger Volt grönt ljus och säger att den inte är mer brandfarliga än vilken bensindriven bil som helst, kan det ha påverkat försäljningen.

Också priset kan ligga Volt i fatet. Den kostar 41 000 dollar, minus 7 500 dollar i skatterabatt som gäller alla elbilar. Men det blir ändå en slant, omräknat i svenska kronor cirka 225 000 kronor.

Länk till Chevy Volts hemsida.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt