Provtur med största jagaren

2015-12-09 13:29  
Jagaren USS Zumwalt byggs med smygteknik och blir med deplacementet 15000 ton den största i USAs historia. Foto: US Navy/General Dynamics

US Navy:s nya jagare USS Zumwalt har gjort sin första provtur. Med deplacementet 15000 ton är hon den största som byggts.

Det iögonfallande utseendet på skrovet, jagaren påminner i silhuetten om krigsfartyg från första världskriget, har konstruktörerna optimerat för maximala stealthegenskaper. På radar ska jagaren inte ge större eko än en fiskebåt.

Zumwalt är 183 meter lång, 25 meter bred och har ett djupgående på 8,5 meter. Gasturbiner driver generatorer som ger el till elmotorer på sammanlagt 78 MW. Det ger toppfarten 30 knop.

I beväpningen ingår missiler av olika storlekar och typer, för mål i luften, mot andra ytfartyg samt mot ubåtar. Två 155 mm kanoner samt två 30 mm kanoner finns också i beväpningen. Fartyget kan även medföra helikoptrar.

Kölsträckning ägde rum vid General Dynamics varv Bath Iron Works i november 2011. Sjösättning blev det i april 2013.

Efter provturer i Atlanten ska jagaren enligt planen börja tjänstgöra i flottan under 2016.

 

Håkan Abrahamson

Mer om: Krigsfartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt