Priset för nytt batteri till din elbil: 50 000 kronor

2014-12-11 08:09  
Elbilen Nissan Leaf klassas som supermiljöbil. Foto: TT

Ägare till elbilen Nissan Leaf kan byta batteripack för 50 000 kronor när litiumjonbatterierna tappat orken.

Hur länge håller elbilens batterier? Vad kostar ett nytt? Och hur påverkar det andrahandsvärdet? Oklarheter kring vad som händer när litiumjonbatterierna åldras har gjort det svårt att göra en kostnadskalkyl för elbilen.

Men i somras fick amerikanska ägare av Nissan Leaf möjlighet att byta ut elbilens battieripack mot ett nytt för 5 500 dollar. Därefter fick japanska kunder ett liknande erbjudande. Nu gör Nissan Europe det möjligt även för kunder inom EU att vid behov ersätta bilens gamla batteripack mot ett sprillans nytt. Det rapporterar nyhetstjänsten Transport Evolved.

Ett byte kostar 5000 euro, motsvarande knappt 50 000 kronor. Man måste lämna in det gamla batteriet för att få ett nytt.

Exakt hur länge ett batteri räcker är svårt att veta. Elbilar har inte funnits så länge, och få har kört tiotusentals mil. Men Nissan räknar med att bytet inte behöver göras innan bilen gått 20 000 mil. Det uppger organisationen MIljöfordon Syd som var på plats i Nissans brittiska batterifabrik när det europeiska utbytesprogrammet presenterades.

Nissan Leaf lanserades år 2010 och är världens mest sålda elbil. Hittills har cirka 150 000 Leaf-bilar sålts globalt, varav drygt 30 000 i Europa. Bilarna säljs med en batterigaranti på 5 år eller 100 000 km.Följ Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt