V2X är en förkortning för Vehicle to everything och är ett samlingsnamn för tekniker som möjliggör överföring av energi mellan laddbara fordon och andra funktioner, exempelvis hemmet (V2H) eller elnätet (V2G). Elbilens batteri går alltså från att enbart kunna ta emot energi till att även kunna ge tillbaka vid behov.
Chalmers har nu fått 14,5 miljoner kronor av Energimyndigheten för att leda ett svenskt forsknings- och demonstrationsprojekt kring V2X. Syftet är dels att utveckla tekniska lösningar men också att undersöka nyttor, barriärer och potentiella affärsmodeller.
Polestar: Möjliggör värld utan kol eller kärnkraft
Elbilstillverkaren Polestar, laddutrustningsbolaget CTEK, likströmspionjären Ferroamp samt energibolaget Göteborgs energi deltar också. Den totala projektbudgeten är 30 miljoner kronor.
– V2X kommer att revolutionera framtiden för elnät över hela världen. Jag kan föreställa mig en värld där tusentals elfordon, alla anslutna till elnätet, fungerar som en viktig del av ett helt förnybart energisystem. Till exempel kan en V2H-lösning maximera lagringen av lokal grön energi och ge reservkapacitet under perioder med höga förbrukningstoppar. Detta är ett steg mot en värld utan behov av kol eller kärnkraftverk, säger Polestars utvecklingschef Hans Pehrson i ett uttalande.
Avslutas med V2X-demonstration
Projektet är treårigt och avslutas med en demonstration av den utvecklade tekniken på Chalmers campus, liksom på Polestars huvudkontor i Göteborg. Så väl V2G som V2H kommer att demonstreras.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.