Oväntade prisfallet på batterier för elbil

2015-03-24 07:25  
Priset på batterier för elbil har fallit med 70 procent fpå sju år. Foto: TT

På sju år har priset för elbilsbatterier fallit med 70 procent - från 8 600 kronor per kilowattimme till 2 600 kronor. Detta ställer alla tidigare elbilsprognoser på ända, visar en ny svensk forskningsrapport.

- Om priserna fortsätter att falla i den här takten kan kostnaden för per kilowattimme vara nere i 1 300 kronor till i början av 2020-talet. Då kan elbilar konkurrera direkt med bensin- och dieseldrivna bilar, säger Björn Nykvist, en av forskarna, till Elektroniktidningen.

Björn Nykvist är knuten till SEI, Stockholm Environment Institute. Han har tillsammans med forskare på KTH analyserat kostnadsutvecklingen för elbilsbatteriet mellan åren 2007 och 2014.

Rapporten riktar sig särskilt till beslutsfattare och energi- och transportplanerare, som de senaste åren har överraskats av de snabbt sjunkande kostnaderna på elbilsbatterier.

När väl bollen satts i rullning, inte minst av amerikanska Tesla och fransk-japanska Nissan, har det visat sig att det går att producera elbilsbatterier till lägre priser än många trott.

Om priserna faller till 1 300 kronor per kilowattimme kommer elbilarna i ett helt nytt läge gentemot traditionella bilar.

- Det är vid det priset som experter och analytiker anser att elbilar är konkurrenskraftiga gentemot bensin- och dieselbilar, säger Björn Nykvist till Elektroniktidningen.

Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt