Öppnar forskarnas ögon i vattnet

2014-03-27 14:49  

Från blind till seende. Så beskriver Christoph Humborg, vid Stockholms universitet, betydelsen av det nya forskningsfartyg som upphandlas just nu.

 

På Askö i Trosa skärgård ligger den marina fältstationen Askölaboratoriet. Här kommer det nya svenska forskningsfartyget (se föregående sida) ligga när det inte är ute på uppdrag. Utrustad med avancerade instrument ska det kartlägga Östersjön, från ytan ända ned i sedimenten. Allt från tickande miljöbomber på botten till mängden klorofyll i vattnet kommer att detekteras och visas online. Det kommer att bli en stor skillnad mot hur forskarna jobbar med dagens 41 år gamla forskningsfartyg Aurelia.

– Fram till nu har vi varit helt blinda. Vi har tagit vattenprover men vi har behövt åka hem för att läsa av informationen på en dator, säger Christoph Humborg, biogeokemist och vetenskapligt ansvarig vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Först då har forskarna kunnat upptäcka om exempelvis ett bottenområde är helt syrefritt och att de egentligen borde ha tagit ytterligare kompletterande prover.

– Nu ser vi direkt om det exempelvis är en anoxisk (syrefri, reds anmärkning) ficka. Då kan vi genast ta ett vattenprov för att se om det kanske finns metanutsläpp där.

De tredimensionella  bilderna av världen under havsytan som utrustningen ger kan även användas för att visa hur tillståndet i det känsliga innanhavet kan förbättras.

– Det är pedagogiskt viktigt att visa hur döda bottnar vaknar till liv efter att en kommun har satt in dyra reningsåtgärder, säger Christoph Humborg.

Att följa vad som händer vid muddring i skärgårdsområden är ytterligare en tillämpning, liksom att föra samman forskare från olika discipliner.

– All teknik ombord på ett forskningsfartyg i toppklass gör att geologer, fysiker, biologer och kemister nu börjar jobba tillsammans, säger Martin Jakobsson, maringeolog vid Stockholms universitet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt