Oljejätten Equinor vill göra norska elbilsbatterier

2020-11-18 09:30  
Equinor höjer produktionskapaciteten på Johan Sverdrup-fältet och planerar samtidigt att satsa på produktion av elbilsbatterier i Norge. Arkivbild Foto: Carina Johansen NTB/TT

Den norska olje- och gasjätten Equinor utreder möjligheten att bygga upp en produktion av lithium-ion-batterier i Norge tillsammans med Norsk Hydro och japanska Panasonic, uppger de tre bolagen.

Satsningen ska baseras på Panasonics batteriteknik och tar bland annat sikte på att producera batterier till den europeiska elbilsmarknaden, enligt bolagen.

Beskedet kommer samtidigt som Equinor, tidigare Statoil, höjer sin produktionskapacitet på det stora Johan Sverdrup-fältet med 30 000 fat per dag till 500 000 fat per dag till slutet av 2020.

Equinor planerar ytterligare kapacitetshöjningar nästa år.

Läs mer: Många ebilister fortsätter att ladda via eluttaget hemma

Johan Sverdrup-fältet är det största oljefältet i drift i Nordsjön. När produktionen inleddes i fjol låg kapaciteten på cirka 440 000 fat per dag.

Equinor äger 42,6 procent av Sverdrupfältet. Näst största ägare är svenska Lundin Energy, med en 20-procentig andel.

Viktor Krylmark

Mer om: Batterier Norge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt