Nytt fartrekord för elbilar

2014-08-06 10:14  
Rekordet slogs i disigt väder på en 4,2 kilometer lång rundbana vid Australian Automotive Research Centre. Foto: Sunswift

En elbil från Australien har slagit världsrekord i medelhastighet över en längre sträcka på en laddning.

Ett problem med dagens elbilar är att de får köras ganska sakta om man vill färdas långt på en laddning.

Ett mått på denna typ av prestanda är att mäta medelhastigheten över en sträcka på 500 kilometer. Det gör det internationella bilsportsförbundet FIA som nu fått en ny rekordframställan från Australien. Där lyckades studenter från University of New South Wales köra sin elbil Sunswift eVe 500 kilometer med en medelhastighet på drygt 100 km/h, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

Om FIA godkänner körningen blir det nytt världsrekord. Det nu gällande officiella rekordet lyder på 73 km/h och sattes för 20 år sedan.

Bilen från Australien är främst en racer men studenterna räknar med att inom ett år få den godkänd för körning på allmän väg.

Bilen har tidigare slagit världsrekord i toppfart för soldrivna elbilar och är på ovansidan försedd med solceller som ger 800 Watt. Men de fick täckas över under den nya rekordkörningen då den gäller för bilar som enbart går på batterier. I Sunswift eVe handlar det om batterier på 160 V som ger 16 kWh.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt