Nya WTC ska bli säkrast i världen

2011-09-06 23:00  
Nya One World Trade Center blir den högsta skyskrapan i det nya komplexet, 541 meter. Foto: Scanpix

Nya skyskrapan One World Trade Center sträcker sig nu 80 våningar upp. Byggnaden ska bli USA:s högsta - och också världens säkraste.

<p>Säkerheten står i fokus för de nya byggnader som växer upp på Ground Zero. Huvudbyggnaden, One, i komplexet World Trade Center, ska med sina 541 meter inte bara bli USA:s </p> <p>högsta byggnad, utan även den mest terrorskyddade i världen.</p> <p>Byggnaden vilar på ett förstärkt betongfundament med nästan en meter tjocka väggar. En betongkärna sträcker sig upp igenom hela byggnaden och ska skydda viktiga system för luft, vatten, el, kommunikation och evakuering.</p> <p>Att tvillingtornen kollapsade den 11 september 2001 berodde på att brandskyddet kring de bärande stålbalkarna slets loss vid kollisionen. Den häftiga branden från flygbränslet försvagade sedan stålpelarna så att de till slut gav vika och ett så kallat fortskridande ras inleddes. </p> <p>I de nya byggnaderna har brandskyddet förbättrats. Stålbalkarna har klätts med ett mer vidhäftande material. Bredare evakueringstrappor och en extra trappa för enbart brandmän ska minska trängseln. Nödljus ska hjälpa folk till nödutgångarna. </p> <p>Kommunikationssystemet har byggt för att fungera även i katastrofsituationer. Ett av skälen till att många brandmän miste livet den 11 september var att kommunikationen med ledningscentralen slutade fungera. </p> <p>Tio år efter attacken har byggnormerna i USA skärpts på en rad om-råden, bland annat när det gäller brandsäkerhet och vilka belastningar en byggnad ska tåla.</p> <p>Vid World Trade Center går man längre än så i säkerhetstänkandet.</p> <p>Vattentankarna till de två separata sprinklersystemen har gjorts dubbelt så stora som reglerna kräver. Luft-intagen är försedda med biologiska och kemiska filter. Fönster är splitterskyddade. Byggnaderna övervakas av avancerade kameror.</p> <p>11 september och andra terrorist-attacker, senast i Oslo i somras, har ökat riskmedvetenheten också i Sverige. Byggnormerna har skärpts, även om kopplingen till 11 september inte är lika tydlig i Europa som i USA.</p> <p>- Vi får nu nya brandregler som nog påverkats av andra länders regelverk. Generellt blir byggnaders sårbarhet allt viktigare i standardiseringsarbetet, men det är tröga processer, säger Anders Sjelvgren, chef för enheten för byggregler på Boverket.</p>

Marie Alpman

Mer om: 11 september

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt