Nya chocksiffror från Volkswagen

2015-09-22 12:27  
Foto: Gene J Puskar

Avgashärvan kring Volkswagen sväller nu dramatiskt. På tisdagen medgav VW att 11 miljoner bilar omfattas av den mjukvara som manipulerar utsläppsvärdena. Börsvärdet har på två dygn minskat med 250 miljarder kronor.

Tonläget från politiker i enskilda länder i Europa, liksom inom EU, hårdnar nu när nya uppgifter kommer fram kring den programvara som Volkswagens dieselbilar är utrustad med och som är en del i avgasskandalen.

Man vill grundligt undersöka på vilket sätt som utsläppsvärdena skiljer sig mellan angivna värden och verkligheten.

Leverantör av den avgasreglerande utrustningen är Bosch, som i ett uttalande meddelar att man levererar utrustningen efter specifikationer från Volkswagen. "Ansvaret för hur utrustningen används och integreras ligger hos VW" säger man.

Det stöds av den undersökning som amerikanska naturvårdsverket EPA gjort i samband med sitt utspel mot VW - den tyska biltillverkaren har på egen hand manipulerat programvaran för avgasstyrningen.

Volkswagen har reserverat omkring 60 miljarder kronor för skadeståndsersättningar. Flera bedömare i Tyskland anser att den summan är på tok för liten för de böter och ersättningar som väntar företaget.

Dessutom hotas möjligheten att under året segla upp som världens största biltillverkare, före Toyota, något den företagsledningen kalkylerade med i våras.

Håkan Abrahamson

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt