Nu tillverkas första Volvon utan dieselmotor

2018-05-16 16:34  
Foto: Volvo

Under nästa år släpps nya S60. Nu meddelar Volvo att sedanmodellen inte kommer gå att få med dieselmotor.

Förra månaden biffade Volvo till sin utannonserade elektrifieringsstrategi ytterligare genom att gå ut med att upp till hälften av den globala försäljningen år 2025 kommer utgöras av bilar med ren eldrift.

Nu gör sig tillverkaren redo för nästa års lansering av nya S60 – och sedanmodellen kommer bli den första Volvon på väldigt många år som inte har en dieselmotor som alternativ.

Läs mer: Nissan följer Toyota – fasar ut dieseln i Europa

S60 kommer inledningsvis att erbjudas med en rad fyrcylindriga bensinmotorer ur Drive-E-familjen, samt två plug-in-hybrider med bensinmotorer. Nästa år kommer även mildhybrid-versioner av modellen.

– Vår framtid är elektrisk, och vi kommer inte längre utveckla en ny generation av dieselmotorer. Vi kommer fasa ut de bilar som bara har en förbränningsmotor – mot bensinhybrid-versioner som ett övergångsalternativ i takt med att vi rör oss mot en fullskalig elektrifiering. Nya S60 representerar ett steg i det åtagandet, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Läs mer: Bosch vill rädda dieseln – expert befarar höjd förbrukning

Från och med 2019 ska alla Volvomodeller lanseras med tre alternativa drivlinor, som mildhybrid, laddhybrid eller med ren batteridrift. Enligt Volvo innebär det att man nu har den mest progressiva elektrifieringsstrategin av alla biltillverkare.

Mildhybrider är utrustade med ett 48-voltsbatteri som tar sin kraft från bromsarna, och systemet kan sedan ge extra hästkrafter till motorn. En styrka är mildhybridernas lägre pris. Deras 48-voltsbatterier kostar en bråkdel av de 100- till 300-voltsbatterier som sitter i fullhybrider.

John Edgren

Mer om: Volvo Dieselmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt