Fordon

Nu tillåts självkörande pizzabud och autonoma matleveranser

Självkörande fordon snart ett allt vanligare inslag på gatorna i Kalifornien? Foto: Nura

Efter årsskiftet kommer gatorna i Kalifornien att få ett nytt trafikinslag. Detta då delstaten har gett grönt ljus för tester med autonoma leveransfordon.

Publicerad

Hemleveranser av pizzor, paketutlämning samt rullande apotek. Inom kort kommer invånare i Kalifornien att få bekanta sig med en rad nya automatiserade fordon. Den amerikanska statens motsvarighet till Trafikverket, Department of Motor Vehicles, har klubbat igenom ett godkännande av lättare självkörande leveransfordon för att användas i tester samt kommersiella syften. Med lättare menas fordon med en totalvikt på under 10 001 pund, motsvarande lite drygt 4,5 ton.

Men det är inte fritt fram för det. Företag kommer behöva ansöka om ett tillstånd, och beroende på användningsområde är kraven olika. I de fall som det bedöms att det behövs redundans i form av en säkerhetsförare måste företaget visa att de redan har genomfört relevanta tester under kontrollerade former – samt visa att föraren är rätt tränad och inte har plumpar i brottsregistret. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här