Norges flygplansaffär fortsätter att förbrylla

2009-05-27 15:29  

Norge valde det amerikansk stridflygplanet F-35 JSF framför svenska Jas Gripen. Bättre pris är förklaringen. Men är det hela sanningen? Nu har SVT Uppdrag Granskning tittat på affären.

Norge ska byta sina nuvarande 48 amerikanska F-16-plan mot lika många nya i en affär som är budgeterad till 150 miljarder norska kronor. Då är inte bara flygplansinköpet inräknat utan totalkostnaden med drift och underhåll i 30 år.

Det är den största enskilda investeringen i Norges militära historia.

Striden har stått mellan F-35 Joint Strike Fighter från amerikanska Lockheed Martin och Gripen Next Generation från svenska Saab.

Den svenska regeringen går in som garant för priset på ”sitt” plan – ett fast pris på 20 miljarder norska kronor.

På det amerikanska planet finns det inget motsvarande garantipris utan bara ett riktpris – 18 miljarder norska kronor - som är beräknat efter dollarkursen i januari 2008.

Den norska regeringen förordar det amerikanska planet bland annat med motiveringen att det är billigast.

Oppositionspartierna i Stortinget misstror regeringens bedömning och har rest både till Sverige och USA för att få svar på sina frågor.

Före sommaruppehållet ska Stortinget ta ställning till affären som är beskriven i en 11-sidig proposition från den norska regeringen.

Den 11 maj sände den norska televisionens motsvarighet till Uppdrag Granskning – Brennpunkt – ett avslöjande reportage om hur osäker den slutliga prislappen på det amerikanska planet är.

Dollarkursen i januari 2008 var extremt låg. Med dagens dollarkurs kostar det amerikanska planet 22 miljarder och är alltså dyrare än Gripen.

- Regeringen vill att vi köper ett flyg som vi inte vet vad det kostar. Situationen är dramatisk, sade Fremskrittspartiets representant i försvarsutskottet, Per Ove Width till Brennpunkt.

I kväll klocka 20.00 i TV1 sänder svenska Uppdrag Granskning det norska reportaget tillsammans med egna uppföljningar, bland annat intervjuer med en brittisk försvarsanalytiker, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri och den svenska försvarsministern Sten Tolgfors.

Vad är rätt pris på Gripen och på JSF? Den norska televisionensBrennpunktsprogram har låtit göra en "flygköpssimulator"som tydligt visar hur priset på stridsflygplanen beror på en mängd variabler som valutakurser, statsgarantier, livscykelkostnader, utvecklingskostnader och vapenkostnader. Den ser på pricken ut som cockpiten i en F-35 Joint Strike Fighter.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt