Nederländerna: Moskva bakom MH17-nedskjutning

2018-05-25 16:54  
Arkivbild på vraket efter det störtade Malaysia Airlines flight MH17 i Ukraina, 17 juli 2014. Foto: TT / AP Photo / Dmitry Lovetsky

Nederländerna och Australien pekar ut Ryssland som ansvarigt för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina 2014. Detta efter att utredare slagit fast att roboten kan knytas till ett ryskt militärt förband.

I ett uttalande från det nederländska parlamentet meddelar Nederländerna och Australien att Ryssland ska ”ställas till svars för sin roll” i nedskjutningen av MH17 över västra Ukraina 2014.

Att peka ut en stat som ansvarig för en flygkrasch kommer att innebära en ”komplex, rättslig process” meddelar parlamentet, och bjuder in Ryssland till en dialog om frågan.

Det är första gången som Nederländerna så tydligt pekar ut Ryssland som delaktigt.

”Kan hållas ansvariga”

Nederländernas premiärminister Mark Rutte anser att Ryssland bär ett ansvar och att de bör erkänna sin roll i nedskjutningen.

– Utredningen har tveklöst slagit fast att Ryssland kan hållas ansvarigt för sin roll i att MH17 sköts ned. Och de är ansvariga för att ha placerat ut det luftvärn som sedan sköt ned flygplanet, säger Rutte.

Hans utrikesminister Stef Blok säger att de senaste slutsatserna pekar mot att ”Ryssland är direkt involverat”.

EU och Nato uppmanar Ryssland att ”acceptera sitt ansvar” för nedskjutningen av flygplanet. Ryssland har hela tiden nekat till all inblandning i händelsen, och i stället pekat ut Ukraina som ansvarigt, vilket man fortsätter att göra även efter de senaste uppgifterna.

Ryssland nekar

Dmitrij Peskov, talesman för den ryske presidenten Vladimir Putin, säger att Ryssland förnekar alla anklagelser. Samma budskap upprepades av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. I ett telefonsamtal på fredagen sade han till sin nederländske kollega Stef Blok att det inte finns några bevis som pekar mot Ryssland och att Ryssland inte har något med saken att göra, rapporterar Reuters.

I går slog utredarna från den internationella haverikommissionen för första gången fast att roboten som sköt ned flygplanet kan knytas till ett ryskt militärt förband – det 53:e luftvärnsförbandet, baserat i Kursk.

Utredarna har tidigare kommit fram till att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38. Den ska ha förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som hölls av pro-ryska rebeller i landet.

Utredarna har dock inte pekat ut någon ansvarig för att ha avfyrat roboten.

Mer om: Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt