NASA hjälper Nissan köra förarlöst

2015-01-09 14:49  

Amerikanska rymdorganet NASA och japanska biltillverkaren Nissan inleder ett samarbete för att utveckla självkörande bilar.

Forskare vid NASAs Ames Research Center och Nissans forskningscentrum i Silicon valley ska under fem år utveckla system för automatisk bilkörning, men även för gränssnitt mellan människa och maskin liksom nätverkstjänster och programvaruanalys.

Tekniken ska baseras på avancerad hårdvara och programvara som används i rymdsammanhang och för bilar.

Forskarna ska testa automatisk körning med några av Nissans elbilar på Ames för att ta fram system för transport av gods och människor. Testerna liknar dem som Nasa utför med självkörande fordon som används på andra planeter.

De första proven ska genomföras i slutet av det här året. Enligt Nissanchefen Carlos Ghosn ska möjligheten till teknik för säker autonom bilkörning börja erbjudas kunderna från 2016.

Från 2020 ska Nissan kunna erbjuda fordon som klarar autonom körning även i mycket komplexa trafiksituationer, exempelvis stadskörning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt