"Nakenbilder på flygplatsen måste vara frivilliga"

2011-03-08 23:00  
Så kallade nakenkameror kan avslöja dolda vapen. Foto: Qinetiq

EU-kommissionens förslag att tvinga passagerarna genom en nakenkamera kan hota integritet och hälsa, anser den svenske ordföranden för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén.

<p>Användningen av nakenkameror måste standardiseras, och riktlinjerna ska vara gemensamma för alla EU-länder, anser EU-kommissionen, som föreslår ny lagstiftning på området. Enligt förslaget ska resenärerna tvingas passera genom säkerhetsskannrarna, för flygsäkerhetens skull.</p> <p>Men den ekonomiska och sociala kommittén, en remissinstans för </p> <p>EU-kommissionen, är emot förslaget:</p> <p>- Man måste ha system som står i rimlig proportion till vad man vill uppnå, säger kommitténs svenske ordförande, Staffan Nilsson.</p> <p>- Det handlar inte om att vara emot ny teknik. Men här är det teknik som tränger långt in i vår personliga integritet. Och det är teknik som inte bevisats vara ofarlig för hälsan.</p> <p>Kommittén menar också att nakenkamerorna kanske inte uppfyller fördragets krav på bästa och säkraste teknik.</p>

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt