Myndighet väntar fortfarande på Boeings mjukvara

2019-05-23 07:15  
Ett Boeing 737 Max 8 i luften. Myndighet väntar fortfarande på att flygbolaget ska skicka in sin uppdaterade mjukvara för godkännande. Foto: TT/Ted S. Warren

Det kan komma att dröja innan flygtillverkaren Boeings 737 Max 8 tillåts lyfta igen.

USA:s flygsäkerhetsmyndighet FAA säger att man ännu inte tagit emot den uppdatering som eliminera ett fel som misstänks ligga bakom två stora flygolyckor.

– Vi väntar fortfarande på att mjukvaran formellt ska skickas in för godkännande. Det får ta så lång tid det tar för att få det rätt, säger FAA:s tillförordnade chef Dan Elwell, och tillägger att ärendet dragit ut på tiden då myndigheten skickat kompletteringsfrågor till Boeing om uppdateringen.

737 Max 8-plan var på kort tid inblandade i två flygkrascher, i Asien och Afrika, där sammanlagt nästan 350 personer omkom. Flera flygbolag och privatpersoner har sedan dess stämt Boeing, och även FAA:s anseende har fått sig en törn efter uppgifter om att Boeing i princip självt kunnat certifiera delar av 737 Max-serien.

Läs mer: Boeing bekräftar: Fel i nödsystem låg bakom flygkrascherna

I dag samlas representanter från 57 flygsäkerhetsmyndigheter och -organisationer från 33 länder för ett möte i Texas, där säkerheten står på agendan.

Mer om: Boeing Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt