Motorcykeln kallar själv på hjälp

2016-05-03 10:19  

Självlarmande bilar är inget nytt. Nu kommer ett smart system för att rädda motorcykelförare.

BMW, som sedan tidigare har ett liknande system i sina bilar, lanserar nu ett smart system för nödsamtal för motorcyklar. Företagets Smart Emergency Call kan aktiveras antingen automatiskt eller manuellt. En förare som exempelvis behöver tillkalla hjälp för någon annans räkning kan aktivera larmet genom en knapp på styret. Larmet går till BMW:s call center, som kontaktar SOS-alarm. Via satellitpositionering anger larmet platsen för olyckan.

I de fall larmet kommer igång automatiskt finns två olika möjligheter. Om olyckan är allvarlig skickar det direkt ett anrop till företagets call center, som kontaktar sjukvården och håller röstkontakt med föraren tills hjälp anlänt. Vid en mindre allvarlig olycka skickas larmet ut med en fördröjning på 25 sekunder, så att föraren har möjlighet att avaktivera det.

Vilket larm som triggas avgörs via sensorer på motorcykeln som känner av dess position och beräknar allvaret i kraschen. En stillastående motorcykel som faller sätter inte igång något larm.

Enligt ett pressmeddelande från BMW kommer tjänsten först introduceras i Tyskland, därefter i övriga Europa.

Från och med 2018 är den här typen av larm obligatoriska för nytillverkade bilar inom EU.

Mer om: BMV Motorcyklar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt