Motköp för 20 miljarder vid norsk Jas-affär

2008-04-28 15:30  

Om Norge köper Super-Jas lovar Saab affärer och industrisamarbeten med Norska företag för mer än 20 miljarder norska kronor. – Vi har hittat mer än 200 företagspartner över hela Norge, säger Saabs vd Åke Svensson.

De här så kallade motköpsaffärerna är ett villkor för att Norge ska göra affär. Saabs erbjudande matchar på punkt efter punkt de erbjudanden som tidigare kommit från amerikanska Lockheed-Martin. Till stora delar handlar det om att utrusta Jas Gripen, eller konkurrenten JSF, med norska grejor för så mycket pengar som möjligt.

Samarbetsavtalet med Kongsberg Defence & Aerospace är det största, värt mer än 12 miljarder kronor. Det handlar om utveckling, integration och marknadsföring av företagets kryssningsmissil, den så kallade JSM-missilen, samt om utveckling och produktion av avancerade kompositer.

Ett annat stort militärt kontrakt är med Thales Norway, som ska leverera elektronik för kommunikation och krypto för två miljarder.

Ammunitionstillverkaren Nammo ska utveckla 27 mm explosiv så kallad Apex ammunition till Gripen för en miljard.

Tillsammans med sensorspecialisten Simrad bildar Saab ett nytt bolag och forskningscenter för högteknologisk optronik, bland annat inom området obemannade flygplan och utrustning för spioneri, övervakning och målsökning. Sex miljarder satsas på detta.

Aluminiumföretaget Total group ska designa och tillverka strukturdelar till flygplanet, medan Narviksföretaget Natech ska tillverka kablage, paneler och fästdetaljer till Gripen samt elektromekanisk tillverkning till andra av Saabs militära produkter.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt