Morgondagens Chrysler känner igen sin förare

2017-01-03 13:12  

En familjemodell för nästa generation: så här är vi inte vana vid att se biljätten.

Det är en konceptbil som kanske aldrig blir något man kan köpa, men dess egenskaper säger något om var vi är på väg. Fiat Chryslers lilla elektriska stadsjeep – kallad Portal – är utrustad med ansiktsigenkänningsteknik och stolar som kan avlägsnas helt och hållet. Portal har en räckvidd på omkring 400 kilometer.

Ansiktsigenkänning och röstigenkänning ska identifiera vem som sätter sig bakom ratten. Det finns naturligtvis frågor att ställa om den personliga integriteten runt den typen av teknik, men tanken är att individanpassade inställningar på så sätt ska ske automatiskt. För Portal är tveklöst utformad för den generation som i större utsträckning kommer att dela sin bil med andra.

Stolarna kan flyttas runt i bilen, eller avlägsnas. Oavsett är utrymmet designat för att ge extra plats, inte bara åt långa ben utan också åt allehanda apparater.

Läs mer:

Läs mer: Nya bilmärket storsatsar på Europa

Fiat Chrysler tror, i likhet med de flesta av sina konkurrenter, att framtidens bil är en man använder som extra kontor. Dockningsstationer är åtkomliga var man än sitter. Det finns till och med en dockningsstation på taket, om man skulle få för sig att använda sin surfplatta som reklam- och/eller taxiskylt.

Portal är självkörande i den tredje högsta klassen. Det innebär att den kan hantera allt själv under enkla förhållanden (exempelvis en torr sommardag på en motorväg), men förväntar sig att föraren tar över kontrollen när så krävs. Den är förberedd för uppgraderingar till högre nivåer av autonoma tekniker.

Bilen drivs av ett litiumjonbatteri på 100 kilowattimmar som enligt marknadsföringen ska ge en räckvidd på omkring 400 kilometer. En laddning på 20 minuter ska ge ytterligare omkring 240 kilometer. Men även om Portal således kan ta sig från Stockholm till Malmö nästan obehindrat så måste den alltså först ta sig ut på marknaden. Räkna inte med att se den här modellen hos din bilhandlare under 2017.

Peter Ottsjö

Mer om: Elbilar Chrysler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt