Mobilen leder till skador i trafiken

2016-05-23 13:56  
Foto: Pixabay

Med blicken riktad mot mobiltelefonen i stället för trafiken händer många trafikolyckor.

Under de senaste tio åren har 650 personer behövt uppsöka akut sjukvård enligt statistik från Transportstyrelsen.

För Sverige Televisions räkning har myndigheten tagit fram statistik gällande hur många personer som skadats i trafiken på grund av användande av mobiltelefoner. I snitt handlar det om ett 100-tal fall per år enligt Tomas Fredlund, analytiker vid Transportstyrelsen.

– Jag skulle inte säga att det är ett stort trafiksäkerhetsproblem, men däremot ett utbrett beteende. Jag cyklar varje dag till jobbet och ser hur vanligt förekommande det här är, säger han till TT.

Tomas Fredlund poängterar att i statistiken finns det såväl fall där cyklister/fotgängare blivit påkörda av bilister som använt mobiltelefon som händelser där cyklister eller fotgängare själva orsakat olyckan för att de varit ouppmärksammade.

– Det handlar om ett fåtal dödsfall under tio års tid. I övrigt är det hela spektrat av olyckor med framförallt yttre skador på armar och ben. Samtidigt är det ju olyckor som gjort att man fått uppsöka akutvård så det har inte varit något man bara borstar av sig.

De mobilrelaterade olyckorna är fortfarande en liten del i den sammanlagda olycksstatistiken där halkolyckor dominerar. Samtidigt tror Tomas Fredlund att det finns ett stort mörkertal.

– Det är väldigt många olyckor där det inte anges någon orsak och det är min övertygelse att man kanske inte alltid är helt ärlig inför polisen vad som har hänt, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt