Minröjningsfartyg på plats nära ryska gasledningen

2015-11-11 13:12  
”Modellen är snarlik det system som Sverige använder för minröjning och som heter Atlas Seafox”, säger örlogskaptenen till Ny Teknik. Foto: Atlas Elektronik

Ett av marinens fartyg är nu på plats nära Nord Streams gasledning söder om Gotland, där en okänd undervattensfarkost hittats.

Enligt Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten är ett minröjningsfartyg av Kosterklass nu på plats i det aktuella Östersjöområdet och inväntar att vädret ska göra det möjligt att identifiera den okända undervattensfarkosten, som upptäcktes i förra veckan.

Farkosten är försedd med en sprängladdning och marinens experter bedömer att det handlar om en fjärrstyrd ROV (remote operated vehicle) som används för minröjning, snarlik den som används för samma ändamål inom svenska Försvarsmakten, Atlas Seafox.

– Just nu kan man inte göra någon insats eftersom det går höga vågor därute, men man gör sig beredda och inväntar ett bra tillfälle, säger Jesper Tengroth.

Det man först vill göra är att verifiera informationen man fått från Nord Stream, och fastställa vilken ROV-typ det handlar om, och vem den tillhör.

– Vi ska gå ned och tittar på vad det är, och därefter fattar vi beslut om vad vi ska vidta för åtgärd, säger han.

Enligt örlogskapten Jesper Stolpe vid marinens taktiska stab, har Nord Stream bett Försvarsmakten om hjälp med att också omhänderta och oskadliggöra den okända farkosten.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt