Militärbus i luften

2009-12-11 12:32  
A400M premiärflyger i Spanien 11 december Foto: Scanpix

Det europeiska militärtransportplanet Airbus A400M (Militärbus) premiärflög på fredagen från en flygplats i Spanien.

Flera år försenat och avsevärt dyrare än vad man ursprungligen kalkylerade med gjorde på fredagen det militära transportplanet A400M sin första flygning.

Premiärflygningar har annonserats flera gånger tidigare, men man har tvingats skjuta på flygningarna eftersom det har varit problem med motorerna.

Motorerna har utvecklats av ett konsortium bestående av flera av de ledande europeiska flygmotortillverkarna. De är av turboproptyp och ger effekten 8200 kW vardera.

Det 127 ton tunga planet, lastat med 15 ton testutrustning, lyfte frånSevilla klockan 10:15 på fredagen. Vid spakarna sitter erfarne testpiloten Ed Strongman från Storbritannien, assisterad av spanjoren Nacho Lombo. Ytterligare fyra testingenjörer är med ombord. Strax efter klockan 14.00 landade planet igen.

3700 timmar ska A400M flyga innan det är dags att börja leverera till kunder i slutet av 2012. 180 plan har beställts, men en av beställarna, Sydafrika, har valt att hoppa av projektet på grund av förseningarna.

Håkan Abrahamson

Mer om: A400M Airbus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt