MH 17 träffades av stort antal föremål

2014-09-09 14:06  

Det malaysiska MH 17-planet som kraschade i Ukraina i somras träffades av ett stort antal föremål utifrån – som med stor kraft genomborrade flygplanskroppen, enligt utredare. Delarna på marken tyder på att planet splittrades i luften.

Malaysia Airlines flyg MH 17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli. Planet försvann från radarskärmen när det passerade konfliktområdet i östra Ukraina och kraschade nära den ryska gränsen.

De nederländska utredarna har inte funnit några bevis för att det fanns tekniska fel på planet. Inte heller finns det något som pekar på att besättningen orsakat kraschen, enligt den preliminära rapporten.

Utredarna konstaterar att all tillgänglig data om flygningen, inklusive inspelningar av samtalen mellan besättningen i cockpit, tyder på att allt fungerade normalt fram till det ögonblick då kommunikationen plötsligt bröts.

"De första resultaten av utredningen pekar mot att en yttre orsak låg bakom MH 17-kraschen. Mer undersökningar kommer att vara nödvändiga för att slå fast orsaken med större precision", skriver haverikommissionens ordförande Tjibbe Joustra i en kommentar.

Flygplansdelarna låg spridda över ett stort område, ungefär tio gånger fem kilometer. I rapporten finns flera närbilder på vrakdelar med mänger av hål i olika storlekar. Utredarna har ännu inte kunnat göra en kriminalteknisk undersökning av delarna, men konstaterar att de deformerats på ett sätt som tyder på att flygplanskroppen penetrerats av föremål utifrån med stor kraft.

Resultatet från utredningen är vad många hade väntat sig. Allt mer samstämmiga röster världen över har sagt sig tro att planet skjutits ned. Västländer har anklagat proryska separatister, medan Ryssland anklagat Ukraina.

Samtliga 298 passagerare och besättningsmedlemmar ombord omkom. Merparten av passagerarna var nederländare.

Den slutliga haverirapporten ska vara klar nästa år.

Mer om: Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt