Mångmiljardnota för Boeing efter dödliga krascher

2021-01-08 07:07  
Ett antal 737 Max-flygplan med flygförbud från olika flygbolag parkerade nära Boeing-anläggningen i Seattle i USA i juni 2019. Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Flygplanstillverkaren Boeing ska efter en uppgörelse med USA:s justitiedepartement betala 2,5 miljarder dollar (nära 20,5 miljarder kronor) till följd av två olyckor som krävde 346 människors liv.

Olyckorna med flygplanstypen Boeing 737 Max inträffade i oktober 2018 och i mars 2019. Ett plan tillhörande flygbolaget Lion Air störtade i Indonesien och ett plan från Ethiopian Airlines kraschade i Etiopien. Totalt omkom 346 människor.

Båda olyckorna inträffade sedan piloterna fått problem med ett digitalt nödsystem i planen, kallat Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS).

"Vinst före uppriktighet

Flygplanstypen fick sedan flygförbud världen över och har först nyligen fått börja flyga igen. Det har kostat Boeing enorma summor även i avbeställningar och ersättningar.

Läs mer: Här testar Boeing fem autonoma jetflygplan

Åklagare har brännmärkt Boeing för "halvsanningar" samt för att försöka dölja sanningen om de tekniska bristerna, och sagt att företaget satt "vinst före uppriktighet".

Redan efter kraschen med Lion Air-planet fick luftfartsmyndigheten FAA reda på uppgifter om MCAS som Boeing dolt för myndigheten, uppger departementet.

Skadestånd till anhöriga

Dessutom ska två av flygbolagets piloter ha "fortsatt att vilseleda" myndigheterna om förändringar i MCAS-systemet. Detta ledde till att systemet var otillräckligt beskrivet i manualer och i utbildningsmaterial för piloter.

I den nya uppgörelsen ingår därför nära 244 miljoner dollar i böter. Att summorna är så pass höga beror bland annat på Boeings ovilja att samarbeta i början av utredningen.

Nära 1,8 miljarder dollar ska gå till ersättning till flygpassagerare samt 500 miljoner dollar till en fond som bland annat ska fördela skadestånd till dödsoffrens anhöriga och pengar för deras juridiska kostnader.

Mer om: Boeing Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt