Malmö i stor elbilssatsning

2011-04-06 14:52  

Malmö får del av en stor satsning på elfordon i Europa. Flera tusen laddstolpar ska sättas upp i Öresundsregionen.

Sammanlagt 42 städer, biltillverkare, elbolag och forskningsinrättningar deltar i EUs projekt Green eMotion, vars syfte är att skynda på införandet av fordon som minskar koldioxidutsläppen.

I satsningen på 42 miljoner euro ingår att sätta upp 10000 laddstolpar. Malmö får tillsammans med Köpenhamn och Bornholm 2000 av dessa. Berlin får hela 3600 medan andra storstäder som Rom, Pisa Madrid och Barcelona får mellan 400 och 1000 vardera.

På Irland byggs 3500 stolpar.

Inom projektet ska man ta fram en standard för infrastrukturen så att elfordon kan användas över hela Europa. Man ska också ta hänsyn till system för batteribyten, laddning med likström och integrering i smarta elnät.

Projektet leds av industrikoncernen Siemens. Flera företag ska delta i utvecklingen av programvara och laddningsinfrastruktur samt i standardiseringsarbetet.

- Ett mål är att förkorta laddningstiderna till under 15 minuter, så att de kan jämföras med ett tankstopp, säger Ralph Griewing vid Siemens energiutvecklingsavdelning.

EU-kommissionen har anslagit 24 miljoner euro till projektet. Andra deltagare Green eMotion är billtillverkarna BMW, Daimler, Nissan, Renault och Micro-Vett liksom industriföretagen Alstom, Bosch, IBM, Siemens och Better place och elföretag som EDF, Endesa, Enel, RWE m fl.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt