Luftrummet i delar av Sverige fylls med Jas-plan – luftförsvarsövning

2022-05-16 14:18  
Jas 39 Gripen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Luftrummet över södra och mellersta Sverige kommer fyllas med Jas 39 Gripen-plan under tio dagars tid – med start från i dag måndag.

Det handlar om en omfattande luftförsvarsövning, kallad LFÖ 22, som innehåller ett så kallat högkonfliktscenario, som innebär att försvaret fiktivt övar på ett scenario där Sverige är utsatt för ett väpnat angrepp.

Flygövningarna kommer att pågå dygnet runt. Även Finlands flygvapen deltar i övningen, som omfattar runt 2 500 personer. Övningen hålls vid Såtenäs, Ronneby, Kalmar, Linköping samt Uppsala. Även andra flygbaser kan bli aktuella, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Läs mer: Här är drönaren Bayraktar som vunnit propagandaseger i Ukraina

Samtidigt inleder Nato i dag en övning i Estland där Sverige och 13 andra länder deltar med totalt 18 000 soldater. Övningen har ingenting med LFÖ 22 att göra. Sverige deltar just nu också i en övning i Polen.

– Våren är en väldigt övningstät period, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten till TT.

I och med övningen i Estland har fartyg från ett flertal Natoländer seglat in i Östersjön. Samtidigt firar den svenska marinen 500 år och svenska fartyg ligger förankrade i hamnar längs med kusten.

– Det är en hel del fartyg i Östersjön nu, konstaterar Therese Fagerstedt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt