Leverantörer kräver kontant betalning

2009-02-19 08:23  

Flera svenska leverantörsföretag vågar inte längre leverera till Saab om de inte får kontant betalning.<br></br> - Jag tror att de flesta av Saabs stora leverantörer inom kort kommer att kräva kontant betalning, säger Fordonskomponentgruppens vd Svenåke Berglie till Ny Teknik.

Flera leverantörsföretag befarar att Saab inom kort kommer att rekonstrueras eller begäras i konkurs. Osäkerheten sprider sig, för en rekonstruktion eller konkurs skulle betyda att det blir näst intill omöjligt att få betalt för sina varuleveranser eller tjänster.

Därför överväger nu några av Saabs större leverantörer att kräva omförhandlingar av betalningsvillkoren. De vill skärpa villkoren och kräva kontant betalning i förskott, enligt SvenÅke Berglie.

Frågan är känslig bland de svenska leverantörerna. Att skärpa kraven på Saab anses vara ett något av ett dråpslag mot företaget i Trollhättan.

- Vi tänker varken bekräfta eller förneka om vi kommer att kräva kontant betalning av Saab. Sådana diskussioner för vi inte i media, utan i så fall direkt med vår kund, säger Plastals kommunikationsdirektör Tunde Oyedeji.

Det största svenska leverantörsföretaget, Autoliv, medger att man haft funderingar på att försöka få till stånd en skräpning av betalningsvillkoren mot Saab. Men man har avstått.

- För om något företag börjar kräva kontant betalning startas en präriebrand. Allt fler leverantörer skulle göra samma sak. Och det skulle kunna sänka Saab, säger Mats Ödman, informationsdirektör på Autoliv.

Dessutom är Autolivs fordringar på Saab närmast betydelselösa jämfört med den egna kassan, och Trollhätteföretaget är en jämförelsevis liten kund.

- Men vi håller oss underättade om hur andra leverantörer agerar. Och börjar någon kräva kontant betalning är det troligt att vi gör samma sak.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt